MFP logo PANTONE

Humánreaktor

infoblokk pageEFOP-1.5.3-16-2017-00100

Partnereink

Nyugat-Mecseki TIT nymtit

Rafz rafz

Tájékoztatás a KATA-adózók szüneteléshez kapcsolódó adóbevallási kötelezettségről

Tájékoztatjuk tisztelt Adózóinkat, hogy a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 39/B. §-ának (3) bekezdése értelmében a kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó – a helyi iparűzési adóalap-meghatározás egyszerűsített formáját választó – vállalkozó (KATA-adózó) vállalkozási tevékenységének, illetve KATA-fizetési kötelezettségének szünetelése esetén az alábbiak szerint nyújtja be adóbevallását:A vállalkozási tevékenység szüneteltetését követő 30 napon belül adózót soron kívüli adóbevallási kötelezettség terheli. Adóbevallásában a Htv. 39/B. § (3) bekezdésében rögzített tételes nagyságú (2,5 millió forint) helyi iparűzési adóalap – az adóév első napjától a vállalkozói tevékenység szüneteltetése megkezdésének napjáig tartó időszak napjai alapján számított – időarányos része utáni adót köteles bevallani. [Art. 52. § (1) e), (2); Kata tv. 8. § (9) d), f)]

A vállalkozói tevékenység szüneteltetésének befejeztével a vállalkozónak a tevékenysége megkezdésétől számított 45 napon belül – az E-Önkormányzat Portálon keresztül benyújtott „Bejelentkezés, változás-bejelentés” nyomtatványon – ismételten nyilatkoznia kell az adóhatóság felé, amennyiben KATA-alanyként továbbra is a Htv. 39/B. § (3) bekezdése szerinti egyszerűsített adóalap-meghatározást kívánja választani.

Ha a KATA-adózó vállalkozási tevékenysége folyamatos, de a tevékenységvégzésében való időszakos akadályoztatása okán a KATA-fizetési kötelezettsége egy vagy több alkalommal az adóév közben szünetelt a 2,5 millió adóalap – a KATA-fizetési kötelezettség szünetelésének hónapjai figyelembevételével – arányosított része alapján az adóévet követő év január 15-ig adóbevallást kell benyújtania. Ezen adózói körnek év közben a helyi iparűzési adót meg kell fizetnie, a KATA-fizetési kötelezettség szünetelésének hónapjaira jutó adó – adózó adóbevallása alapján – január 15-ei esedékességgel kerül törlésre. [Htv. 39/B. § (6); Kata tv. 8. § (9) a)-c), e)]

Tisztelettel: Dr. Tóth Sándor jegyző

FELHÍVÁS

Hetvehely Község Képviselő-testülete hasznosításra bocsátja a tulajdonában lévő Hetvehely 05 helyrajziszámú horgásztavat.
A haszonkölcsön időtartama: 2020.07.01-2025. 06. 30.
Haszonbérlet díja: 1.000.000 Ft/év
Előnyt jelent: hetvehelyi lakos
Jelentkezési határidő: 2020. június 20.
Jelentkezés módja:
személyesen ügyfélfogadási időben, vagy postai úton az Önkormányzat címén
Hetvehely Község Önkormányzat 7681 Hetvehely Rákóczi u. 36.

Elektronikus Fizetési Szolgáltatás tájékoztató

Az önkormányzati ASP rendszer továbbfejlesztése és országos kiterjesztése (ASP 2.0) elnevezésű projekt fejlesztéseinek köszönhetően már az Önök számára is elérhető az adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségek online lekérdezése és befizetése.

A https://e-onkormanyzat.gov.hu oldalra kattintva az ügyfél a kiválasztott önkormányzathoz tartozó adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségét (pl. gépjárműadó, kommunális adó, telekadó, építményadó) elektronikus úton teljesítheti, az interneten keresztüli bankkártyás fizetés segítségével.

Az Elektronikus Fizetési szolgáltatás igénybevételéhez KAÜ bejelentkezés (pl. ügyfélkapus azonosító) szükséges, és egy tranzakcióval akár több adószámlán fennálló tartozás is befizethető.

Tájékoztatjuk továbbá Önöket, hogy a sikeres fizetéseket követően a bankok által küldött visszaigazoló SMS tartalmára nincs ráhatásunk. Az SMS-ben esetlegesen előforduló Budapest városnév a Magyar Államkincstár székhelyére utal, nem a kedvezményezett önkormányzatra.