szechenyi plusz

MFP logo PANTONE

top projekt

Humánreaktor

infoblokk pageEFOP-1.5.3-16-2017-00100

Partnereink

Nyugat-Mecseki TIT nymtit

Rafz

rafz

generali

Hetvehely Bemutatkozik

Területe 21,38 km2
Népessége 500 fő


Hetvehely (németül Hetfehell) Baranya megyében, a Szentlőrinci járásban helyezkedik el.
Közúton, Pécs felől megközelíthető Kővágószőlős, Orfű, Abaliget valamint Szentlőrinc irányából.
Vasúton a Budapest- Pécs vasútvonalon érhető el.
Hetvehely Árpád-kori település, melynek neve a hétfő és a hely meghatározásából született. Ez arra utal, hogy hétfői napokon tartották a vásáraikat.
Írásos emlékek alapján 1542-ben jelenik meg először, azonban a káptalansági birtoklevelek alapján már előtte adózó település volt. Elszegényedett jobbágy családok lakták. A török időkben elnéptelenedett, majd az 1730-as években, túlnyomó részt német telepesek építették újjá, de már nem a település eredeti helyén. A településen található egy XIII. században épült Árpádkori templom, mely igazolja, hogy a település régebbi múltra tekint vissza. A német telepesek vallásuk gyakorlására helyreállították a templomot és köré építkeztek. Az 1780-ban épült parókia épület máig megőrizte a kor építészeti értékeit és jellemzőit. Iskola épült, melyben kántortanító tanította a betűvetést. 1883-ban épült egy új templom, mely 1885-ben lett felszentelve, akkor amikor a Budapest-Pécs vasútvonal lett átadva. 1912-ben épült a körjegyzőség épülete, mely a mai napig is ezt a funkciót látja el. Az I. és II. Világháborúban sok fiatal vesztette életét, melynek tragédiája folytatódott a németség kitelepítésével. A helyi németség további vesztesége Kán (németül Kaan) település elsorvasztása. A település 1979. január 1-től megszűnt önálló településként, beolvadt Hetvehelyhez.
Nagy változás az 1990-es évekhez kapcsolódik, amikor a település vette kezébe saját sorsának irányítását. Ekkor lett fejlesztve az iskola, épült Sportcsarnok, útjai aszfaltozva lettek, szőlőhegy villamosítást kapott. Épült egy 600m2 alapterületű Szolgáltatóház étteremmel, vendégszobákkal, Idősek klubjával, konferenciateremmel. Heimatmuseum, 2 ha halastó, Óvoda teljes felújítása történt. Múltat idéző kunyhók épültek a romák részére. Kiépült a szennyvízcsatorna szennyvízteleppel, megvalósult az ivóvíz arzénmentesítő program. Kánban népi építészeti értékként eredeti módon visszaépültek a házak és több százmilliós fejlesztések történtek.

Megteremtődött a turizmus alapja, melyhez minden természetkedvelő vendéget szeretettel várunk.