MFP logo PANTONE

top projekt

Humánreaktor

infoblokk pageEFOP-1.5.3-16-2017-00100

Partnereink

Nyugat-Mecseki TIT nymtit

Rafz

rafz

generali

Római katolikus egyház

Római katolikus templom (Szentháromság)

Megnevezés:

Római katolikus templom, Hetvehely

Cím:

Hetvehely, Rákóczi u. 29.

Nyitva tartás:

bejelentkezéssel, vasárnap mise alatt

Kapcsolat:

Strauszné Hell Magdolna

Telefon:

30/351-7487

Árpád kori templom:

A XIII. századi templom román stílusban épült, melyet a barokk korban átalakítottak. Az eredeti középkori épület egyetlen téglányalakú hajóból és négyzetes szentélyből állt, amelyet dongaboltozat fedett, ellentétben a síkmennyezettel fedett hajóval. A gótika idején a kis méretű templomhoz sekrestyét építettek. A templomban urasági karzat található, amely lehetett a kegyúr helye, de értékes kegytárgyak őrzőhelye is.

Az ide telepített németek állították helyre és 1760-tól 1883-ig használták istentiszteleti célokra. Az 1973-as ásatások idején itt kripta és sírfeltárás is történt, 1975-ben újították fel.

Plébánia ház

A 1798-ban barokk stílusban épült plébánia épület kétszintes tömegét keretezett ablakok tagolják. A széles fesztávból következően a magas tetőzetet csonkakontyos kivitelben készítették. A fröcskölt vakolat és a falak festése a kor hagyományainak megfelelő. A telket tömören falazott téglakerítés határolja.

Az 1798-ban épült barokk plébánia épületet kőfal veszi körül, amelyet a barokk stílusú kapuval együtt 1868-ban építettek.

Szentháromság templom:

A község új temploma 1883-ban épült, amikor a régi román kori kis templom szűkösnek bizonyult. A harangtorony a főhajó tömegéből előreugrik, homlokzatát párkányok tagolják. A templomablakok lizénákkal keretezett mezőkben helyezkednek el.

A sekrestye és a szentély tömege a templom tömegétől elválik, toldalékos jelleget mutat.

Főoltára és a padok a pécsi székesegyházból valók.

http://muemlekem.hu/muemlek/show/1418